28 március, 2009

Látogatás az ESZTERGOMI BAZILIKÁBA


2009. április 3.-án, pénteken 10:00kor az Építész Klubbal közösen az Esztergomi Bazilikába látogatunk. A Bazilika műszaki referense körbevezet minket a Bazilika egész épületén, az alapozástól a fedélszékig.
A kirándulásra a Nyugati pályaudvarról 8:20-kor induló vonattal megyünk.
Találkozó a Vásárhelyi Pál Kollégium (Bp. Kruspér u 2-4) aulájában 7:40kor.
A vonatjegy 450 Ft egy útra.

A műszaki referens Úr írta:
"Szeretném javasolni, bár méltatlan a hely szentségéhez, de lehetőleg játszóruhát és sapkát hozzanak magukkal, esetleg fej- vagy elemlámpát és természetesen kis uzsonnát is mert nem áll módomban ebédidőt tartani. A tervezett séta ideje kb. 4 óra. Ezalatt megismerkednénk a főtemplom építési történetével , végigjárnánk az idegenforgalmi látogatói útvonalat, közben részletesebben belemerülve egyes épületrészek szerkezetébe, kivitelezési megoldásaiba, kellően ájuldozva a tapasztalt méretektől, természetesen olyan területeken is végig botorkálva, amelyek nem a turisták által látogatottak. A túra az altemplomtól a tetőszerkezetig tart, bízom benne, a végére kellően lecsillapszik az olthatatlan tudásvágyuk - legalább a fáradtságtól."

Továbbá belépő kérdéseket szán nekünk, amiken kérlek Benneteket, hogy gondolkodjatok el

1. Hogyan viselkedik statikailag egy vegyes, kő-tégla fal, amelynek legkisebb vastagsága 120 cm, vizszintes irányú, átmérő 18 cm-es 50 cm hosszúságú furatokra, amelyek száma 1 m2-en 9 db, a furatok közötti megmaradó falvastagság 18 cm ?

2. 60° vetődésű, mészkő alapú kőzetben, 100m relatív magasságban, ingadozó vízhozamú, de állandó ciszterna működik az altemplomban. Miért? Mi a javaslat a megszüntetésre?

3. Adott egy boltozott, föld alatti terem. Valamilyen módon megjelenik a mennyezetén a csapadékvíz beázási nyoma. Milyen ötletekkel lehetne szigetelni megbontás nélkül?

4. Műemlék épületeknél is egyre inkább jogos igény a mozgássérültek kezelése. Milyen ötletekkel lehet kezelni konkrétan a Bazilikára vonatkozólag, ahol a rengeteg boltíves födém miatt szinte lehetetlen a függőleges áttörés, ahol lehetne azt visszavágja a műemlékhivatal?

Nincsenek megjegyzések: